Nurmikon perustaminen

07.01.2010

Työvälineet

Tarvitset lapion, talikon, rautaharavan, ja jonkinlaisen jyrän. Myös jyrsin voi olla tarpeen.

Nurmilajit

Hyvä nurmikko koostuu yleensä useasta nurmikkoheinälajista.
On pelinurmea, pihanurmea, samettinurmea, poutanurmea jne.
Tärkeimmät heinälajit ovat niittynurmikka ja punanata, myös raiheinää käytetään siemenseoksissa. Muita lajeja ovat valkoapila, röllit, lampaannata, sekä kylänurmikka.
Käyttöluokkia on kolme: "Käyttöluokka extra"(korkea laatu), "Käyttöluokka 1" (hyvälaatuinen), "Käyttöluokka 2" (keskinkertainen).

Näin aloitat

Maanpinnan lähellä olevat suuret kivet ja kannot poistetaan. Jos joudut täyttämään kannon ja kivien kohtia käytä kantavaa maa-ainesta, hietamaata. Muista tiivistää jottei paikalle synny kuoppaa.
Muotoile pohjamaa nurmikon mukaiseksi noin 20 senttiä valmista pintaa alemmaksi. Muista myös että maan tulee viettää poispäin rakennuksista.

Pohjamaan parannus

Jos pohjamaa on kovin hiekkainen eikä pidä kosteutta siihen kannattaa lisätä savimultaa noin 10 senttiä. Sekoita maa hyvin.
Jos pohjamaa on märkää ja liian tiivistä se täytyy salaojittaa. Muoviputkista saa helpoiten salaojituksen. Putken asennetaan n. 50 sentin syvyyteen pohjamaan päälle, sopiviin kohtiin esim. ojiin tyhjennys. Putkien päälle levitetään 20 senttiä salaojasoraa.

Kasvualustan levitys

Avuksi kasvualustan levitykseen voi käyttää kaivinkonetta tai pienempää traktorikaivuria. Työ onnistuu myös käsipelillä mutta vie paljon aikaa ja lihasvoimaa.
Pintakerrokseksi muotoutuva kasvualusta levitetään 20 sentin kerrokseksi. Multa tasoitetaan rautaharavalla. Pinta tiivistetään jyrällä. Maan tulee olla niin tiivis ettei siinä näy askeleet. Painaumat täytetään ja tasoitetaan.

Kylvö

Siemenkustannukset pihan perutuksessa on mitättömät joten kannattaa käyttää parasta mahdollista Suomen olosuhteisiiin soveltuvaa nurmikon siemenseosta.
Paras kylvöaika on kevät, kun maa on vielä kosteaa. Jos ilma on kuiva siemenet vaativat kastelua. Loppukesä on myös sopivaa kylvöaikaa.
Siemeniä kylvetään noin 2-3 kiloa aarille. Liian tiheä kylvös tukahduttaa ja liian harva taas ei ole hyvännäköinen.
Siemenet kylvetään kahteen kertaan ristikkäisiin suuntiin. Apuna voi käyttää yksinkertaista kylvökonetta (kysy siemenmyyjältä). Jos olet tehnyt muita istutuksia pihaan, jätä kylvämättä noin puolimetriä niiden läheisyydeltä. Siemenet leviävät kuitenkin juuristoalueelle. Siemenet peitetään kevyesti haraamalla. Lopuksi pinta jyrätään.
Maa kastellaan kylvön jälkeen pienellä vesimäärällä sumuttaen jottei siemenet huuhtoudu veden mukana. Itämisvaihe kestää noin 1-3 viikkoa, ensimmäisenä alkaa vihertää raiheinä. Nurmikon itämisvaiheen aikana pintamaa pidetään kosteana.
Uusi nurmi leikataan 7 sentin mittaisena noin 2-3 senttiä.

Lähde: http://www.nicehouse.fi/puutarha/phoito/nurmikko/nurmikk4.htm

Siirry "UUTISET"-sivulle